Sült gesztenye házilag?- Most már sikerül!
Gesztenye sütés: az első hozzávaló
1. A jó alapanyag.
Drágább, mint a hús. Német élelmiszer lánc, 2020. 02. 09.

Mint mindenhol, itt is a gesztenye sütés a minőségi alapanyag beszerzéssel kezdődik. Piacokon, Lidl, Aldi szinte biztos találsz a téli időszakban jó minőségű, sütésre alkalmas gesztenyét.
Piacon érdemes odafigyelni, mert láttam, hogy simán kiírják a kínai gesztenyére, hogy olasz gesztenye...
Lidl-ben ömlesztve érkezik a valóban olasz geszti. Ebből érdemes egyforma nagyságú szemeket választani, mivel ezek egyforma idő alatt sülnek majd meg.
Legalább 300 fajta gesztenye van. Ebből nem mindegyik alkalmas sütésre. Néhány éve Pesttől 70 km-re levő gesztenyés erdőben kirándultunk. Gyönyörű - 3 cm-es szemeket szedtem október közepén. Otthon rögtön nekiláttam sütni. Az íze vasízű volt, a héja acélos.
Gesztenyepürének pedig első osztályú.
2. Gesztenye minősége.
- Kiszáradt szemekből bizony senki sem fog jó gesztenyét sütni. Megfogod, és ha száraz, csörgős már meg se vedd! 2019 04. hó egy nagyáruházban furcsának találtam, hogy ilyenkor is még gesztenyét árulnak! Az ilyen gesztenyét már tilos megvenni:
- Amennyiben penészfoltokat látsz a gesztenyén- hagyd ott. Sajnos hamar megpenészedhet.
- Lyukak a gesztenyén? Biztos jele annak, hogy a kukac is megkóstolta, és belőle lesz a gesztenye moly. Ilyenkor a hús a köret, a gesztenye a főétel.
A mondás itt is igaz: hússal, (gombával) drágább,- kidobhatod.
Amennyiben időben észrevetted - megmarad a pénzed.
Rendben, megvetted a jó gesztenyét, lássuk mit szoktunk elrontani ezután!
3. Tárolás.
4. Áztatás- ha kell, ill. fürdővíz:
Ha elég nedves volt, akkor viszont a fürdetés azért jó, mert amelyik szem feljön a víz színére, az 98%, hogy nem jó. Ha ilyenkor lehalászod ezeket csak jó gesztenye kerül a sütődbe.
5. Vágás.


Sült gesztenye készítés faszén felett:
Igazán jól faszenes sütőben lehet gesztenyét sütni. Jó megoldás az otthoni grillen gesztenyesütő edényben elkészíteni a sült gesztenyét.
Aki nem akar ezzel sem foglalkozni, nem marad más, mint konyhai sütő.
Gesztenye sütés sütőben:
Én egy party grill tálcájára szoktam egy sorban felrakni a szemeket. Grillrácsos tepsiben, vagy alufóliával bélelt (mosogatás) tepsiben is képes megsülni.


A siker titka a minőségi gesztenye, és nem az x vágás:)
Aki teheti, azért faszénparázs felett süsse meg. Egészen más az így sült gesztenye.
7. Gesztenye tálalás, pucolás.
Tálalás
Amikor elkészült beöntöd egy tálba, vagy serpenyőbe. Frissen forrón/melegen a legjobb. Amennyiben mégis találsz a sárga színtől eltérő - fekete- szürke részt, ez ne edd meg! Az egészséges gesztenye húsa sárga színű.


Másnapra már nem az igazi, de akkor is meg tudod pucolni.
A pucolás:
Lehet azt mondani, hogy ez már magánügy, ebben aztán tényleg ne adjak már tanácsot.
Megfigyeltem, hogy az emberek 90% olyan óvatosan pucolja a gesztenye héját, minta hímes tojás lenne. Ne feledjétek, nem egy múzeumba kerül kiállításra, megy a szemétbe... Jól megmogyorózod és ezután sokkal könnyebben lejön a héja.

+1 tipp:
A megpucolt gesztenyét sózd meg. Édes és sós íz remek kiegészítői egymásnak!
A főtt kukoricát is megsózzuk...
- Nincsenek hozzászólások.